Klimaatmars Nijmegen: foto’s en verslag

Op zaterdag 21 september namen zo’n 250 mensen deel aan de klimaatmars door de binnenstad van Nijmegen. De actie maakt deel uit van de wereldwijde klimaatweek en was ook een voorproefje voor de klimaatstaking op 27 september in Den Haag.

Voor de ING op de Mariënburg presenteerde Erik Janssen van BankTrack de campagne Fossil Banks No Thanks waarin grote banken worden opgeroepen om te stoppen met het financieren van kolen, olie en gas. Je kunt hier de petitie ondertekenen.

Op Plein 44 hield Rebecca van Eijden van de Vegan Student Association Nijmegen een betoog voor het veganisme als antwoord op de klimaatcrisis waar de vlees- en zuivelindustrie een grote veroorzaker van is.

Op de Waalkade vertelde Sjon Debie van burgerinitiatief WindpowerNijmegen hoe ruim 1000 burgers het heft in eigen handen namen om zelf duurzame energie op te wekken. Na de realisatie van Windpark Nijmegen-Betuwe is de coöperatie nu bezig met de aanleg van een zonnepark. Iedereen kan mede-eigenaar worden van dit project.

Tenslotte werd in het Valkhofpark door Ronald Aalders van de milieucentrum de Broeikas ingegaan op de strijd voor behoud van groen in de stad dat continu bedreigd wordt door commerciële plannen zoals de herbouw van de Donjon. Dit plan is na jarenlange strijd gelukkig van tafel.

De klimaatmars in Nijmegen werd georganiseerd door Klimaat Actie Nijmegen, Studentenvakbond AKKU, Rood Nijmegen, Vegan Student Association Nijmegen, BankTrack, Fossielvrij Nijmegen, The Save Movement Nijmegen, Extinction Rebellion Arnhem / Nijmegen, AKKUduurzaam, AKKUGroen, AGREEn, Milieucentrum de Broeikas, Milieudefensie Nijmegen.

Foto’s: Johannes Fiebig