Plastic Attack Nijmegen

Zaterdag 16 februari verzamelen actievoerders zich rond 12:00 uur bij de Albert Heijn XL aan de Jacobslaan te Nijmegen. De actievoerders van Klimaat Actie Nijmegen hebben afgesproken om een zogenaamde Plastic Attack uit te voeren. Dit houdt in dat zij allemaal op hetzelfde moment boodschappen gaan doen. En na het afrekenen laten zij zoveel mogelijk overtollig plastic verpakkingsmaterialen achter in de winkel. Vervolgens proberen zij het overige winkelend publiek te motiveren om mee te doen.

De actievoerders willen duidelijk maken dat veel plastic verpakkingen onnodig zijn. Door al het overtollige plastic te verzamelen creëren zij een plastic soep in de entree van de supermarkt. Met duikbrillen, zwembroeken en andere ludieke vertoningen wordt de aandacht van het winkelend publiek getrokken. Andere actievoerders helpen met het ontplastic-en van boodschappen van winkelende mensen die mee willen doen.

Actievoerder Willem van Bunschoten: “Overal zwerft tegenwoordig plastic. In de straten, bossen, rivieren, oceanen en zelfs in dieren die per ongeluk plastic eten als galgenmaal. Plastic wordt niet afgebroken door de natuur zelf en blijft daar nog honderden jaren rondzwerven. Veel van dat plastic komt gewoon uit de supermarkt. En dat terwijl ik helemaal geen plastic om mijn komkommers en theezakjes hoef.”

Onlangs wees onderzoek uitgevoerd door Paymentsense uit dat de verkoop van producten zonder plastic de afgelopen twee jaar is gestegen ten opzichte van dezelfde producten met plastic verpakking. Volgens het onderzoek kiezen consumenten dus steeds vaker voor producten zonder plastic. Met deze Plastic Attack roept Klimaat Actie Nijmegen de supermarkten op om bij hun inkoop rekening te houden met de gebruikte verpakkingsmaterialen: minder plastic, meer recyclebare en biologisch afbreekbare verpakkingen.

Klimaat Actie Nijmegen zal vaker Plastic Attacks organiseren. Ook andere supermarktketens en hun winkels komen aan de beurt.